За оние кои преземаат текстови

Културно и човечки е да се вреднува сечиј труд и авторство. Кога се преземаат текстови од некоја книга, веб страна или блог, треба да се наведе изворникот: автор, наслов на книга, место и година на издавање; а кога преземаме од некоја интернет страна или блог, тогаш да го наведеме линкот од каде што сме го презеле конкретниот текст или информација. Тоа се нарекува професионално работење. Кај нас се случува нешто спротивно. Имено, многу преводи ми беа украдени, па дури и авторски текстови ми беа украдени и наведени под туѓо име – тоа е плагијаторство и противзаконско дело. Затоа, ги молам сите оние, кои преземаат текстови од овој блог, да постават линк од каде е преземен конкретниот текст. Културно и човечки.

Advertisements

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: