Демон – проповедник

Еден монах влегол во црква да се помоли. Гледа – а на местото на свештеникот проповеда демон, облечен во одежда на свештеник. Застанал монахот на страна и почнал внимателно да ги следи зборовите на демонот, за да го фати на некој збор, каде што тој ќе каже невистина. Но демонот зборувал точно, како што е во Светата Книга, ништо не менувајќи. И така било до крајот на проповедта. Проповедта завршила. Луѓето се разотишле. Тогаш монахот дошол кај демонот и му рекол:

– Јас те препознав: ти си демон!

– Токму така, – одговорил тој.

– Јас сакав да те уловам за некој збор, но ти се зборуваше правилно! – рекол монахот.

– Се трудев, – одговорил поласкан демонот.

– Па добро, во што е твојата тајна? – прашав зачудениот монах.

– Јас зборував без љубов во срцето, и знам, дека тие луѓе нема да постапат според моите зборови. А тоа за мене е доволно, – објаснил нечистиот.

 

Превод од руски јазик:

Ѓакон Јани Мулев

Advertisements

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: