Погледни го човекот кој сака да тера по свое – Свети Силуан Атонски

Старец Силуан Атонски
Старец Силуан Атонски

„Погледни го човекот кој сака да тера по свое. Неговата душа никогаш нема мир. Тој секогаш е незадоволен – ова не е во ред, ова не е како што треба… Но човекот кој е потполно предаден на волјата Божја може да се моли со чист ум. Неговата душа Го љуби Господа, и за него сè е пријатно и прифатливо.

Така Пресвета Богородица се предаде Себеси на Бога: ;Еве ја слугинката Господова, нека ми биде според зборовите Твои‘ (Лука 1, 38). А кога ние би кажале слично – ,Еве го слугата Господов, нека ми биде според Твоето слово‘ – тогаш Господовите зборови напишани во Евангелијата од Светиот Дух ќе живеат во нашите души, и сиот свет би бил исполнет со љубовта Божја, и колку убав би бил животот на земјата…

Господ ни го даде Светиот Дух на земјата, и човекот во кој пребива Светиот Дух чувствува рај во себе.

Можеби ќе речете: ,Зошто јас немам таква благодат?‘ Тоа е така затоа што не си се предал себеси на Божествената волја, туку живееш на свој начин“.

 

Превод од англиски јазик: Свештеник Јани Мулев

Advertisements

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: