Оној кој бил од Бога возљубен

Фотиј Кондоглу

„Оној кој се удостоил да Го засака Бога, т.е. да биде возљубен од Бога, се одделува од светот, бидејќи не ја прима неговата мудрост, и светот го мрази и го исмева. Го прогласува за будала за да не ја изгуби неговата вера во својата логика и чувството за својата невиност. Така ќе биде во вековите, бидејќи нема да осамне никогаш денот кога ќе разбере народот дека овие будали не се будали, бидејќи тогаш на земјата ќе дојде царството небесно, бидејќи нема да постои ниту еден лукав за да бидат и неговите очи лукави, туку сите ќе бидат невини како деца. Ама ова никогаш нема да се случи во овој свет, како што кажа безгрешната уста на Господ. Христос им зборува на луѓето просто и јасно, а ние лукавите се правиме дека не го разбираме. Нѐ искупи со својата смрт, ни го објави вечниот живот и нѐ поучи да се подготвуваме себеси за него, а ние го претворивме Неговото учење според нашата волја и непрестанавме да веруваме единствено само во овој живот“.

Превод од грчки јазик: Свештеник Јани Мулев

 

 

„Споделувај. Не кради“.

Advertisements

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: