Каква полза имаме од Акатистот на Пресвета Богородица?

Како црковни луѓе сите сме чуле дека постои Акатист, но не знаеме доволно зошто се чита, и каква полза имаме од него. Како поетско дело, им се припишува на свети Јован Дамаскин (икосите) и свети Јосиф Химнограф (тропарите). Акатистот е составен од 12 кондаци и 12 икоси, наредени според редоследот на алфавитот (грчката азбука) после... Continue Reading →

Advertisements

Како да постам?

Ова е најчестото прашање кое ни го поставуваат верниците пред секој пост, а особено пред Велигденскиот . Овој пост се нарекува и Велик, затоа што е најголем и најстрог, но и затоа што му претходи на најголемиот празник - Воскресението Христово. Овој пост според типикот на Црквата се пости на следниов начин: од понеделник до... Continue Reading →

Критериум на спасението

Отец Хараламбос Пападопулос   Вистината е дека би било посебно удобно за сите нас, ако Бог го земеше за критериум на нашето спасение - постењето, молитвата, нашето молитвено правило, богослужбите на кои сме учествувале или беседите кои сме ги слушале, верските книги што сме ги прочитале или манастирите и старците што сме ги посетиле. Освен... Continue Reading →

Рајот и пеколот

Др Александар Каломирос Мислам дека до сега ја допревме главната поента, што навистина се вечниот пекол и вечниот рај, и кој всушност е одговорен за оваа разлика. На иконата на Последниот Суд Го гледаме нашиот Господ Исус Христос седнат на престол. Од Неговата десна страна ги гледаме Неговите пријатели, благословените мажи и жени, кои живееја... Continue Reading →

Вадејќи ја раската од окото на ближниот, оставете му го барем окото

Протоереј Алексиј Червјаков   Тишина од свештен трепет во храмот. Топол мирис од восочни свеќи и темјан, чиј дим полека се издига кон сводовите на стариот храм, во кој, мајското сонце како иконописец црта рајски слики. Многу сум радосен и спокоен, како што можам да бидам само после Евхаристијата. Откако последен пат со поглед го... Continue Reading →

Депресијата и нејзиниот корен

Се вели дека депресијата е болест на модерниот човек, притеснет помеѓу големите желби и вештачки направените потреби и неможноста за нивно задоволување. Депресијата е состојба на безутешност. Всушност, таа има проблем со утехата на душата. Решение за тоа е луѓето да се вратат кај Утешителот, и Он да ги утеши со таква утеха со каква... Continue Reading →

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: