Имитација на духовен живот

Јеромонах Серафим Роуз Кога епископот Теофан Затворник (+1895) ги цитирал и преведувал светите отци, намерно ги пропуштал местата, во кои се зборува за физичките аспекти на молитвата. Тој така постапувал, бидејќи знаел, дека дури и во негово време  - XIX век – многумина би ги прифатиле тие физички аспекти како крајна цел и да имитираат,... Continue Reading →

Advertisements

Монахољубивиот епископ Антониј Комбос

(1920-2005) Блаженоупокоениот митрополит Сисаниски и Сијатиски г. Антониј Комбос е роден во 1920 година во Аргос Арголидски. Има дипломирано на Педагошката академија и на Богословскиот факултет во Атина. Своето богословско образование го довршил на универзитетите во Оксфорд и Париз. Бил директор и професор во богословското училиште. Во 1967 е ракоположен за ѓакон и за свештеник,... Continue Reading →

Скришно убиство

Две госпоѓи од Калаврита имаа голема почит кон отецот Порфириј и често го посетуваа. Беа загрижени затоа што имаа еден брат, кој беше комунист, и кој иако беше сосема необразован, имаше дар на говорништво и лесно ги убедуваше луѓето. Тој, со неговите говори имаше кренато седум села и ги преобрати кон комунизмот. Неговите, пак, сестри,... Continue Reading →

Старец Амфилохиј Макрис

Старецот Амфилохиј Макрис е роден на островот на откровението - Патмос, во 1889 година. Се покажа како голем поборник за Православието, а беше претрпел многу страдања за време на италијанската окупација на островите од Додеканисос (дванаесетостровие). Во текот на овие години тој беше основал тајни школи и го обезбеди продолжувањето на грчкиот јазик и на... Continue Reading →

Старец Јосиф Ватопедски (+1 јули 2009)

Роден е на островот Кипар во 1921 година во многудетно христијанско семејство. Неговата мајка Евгенија го родила во седмиот месец од бременоста на денот на светите Бесребреници (на истиот празник и се упокои). Таа помислила дека детето е мртво, но на чудесен начин преживеало. При крштението му дале име Сократис, потоа ги завршил првите класови... Continue Reading →

Кратко житие и поуки на старец Јероним Егински (1883-1966)

Старецот Јероним, световно Василиј Апостолидис, се роди во 1883 година, во Малоазиското село „Гелвери“, во Кападокија. Неговите родители, Анестис и Елисавета, одгледаа 6 чеда, меѓу кои и од мајчината утроба повиканиот Василиј, подоцна, познатиот наш отец-старец Јероним. Тој порасна опкружен од молитви, подвизи и светост. Молитвените солзи на неговата мајка, беа првите кои влијаеја врз... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: