Отец Прокло Карпатски пустиножител

(1927-2017) Многупочитуваниот осумдесет и четири годишен романски старец, отец Прокло (Ничеу) живее како пустиник на ридовите од едно далечно карпатско село, каде што не работат мобилните телефони. Посетителите ги прима во една мала дрвена колиба, во која има две дрвени клупи, дрвена маса, големо буре во кое чува работи за послужување на гостите и еден... Continue Reading →

Advertisements

Житие на преподобниот архимандрит Клеопа Илие

(1912-2.12.1998) Светиот старец Клеопа е роден во селото Сулица, во областа Ботошани во Романија на 10 април 1912 година и при крштевањето дадено му е името Константин. Како што самиот раскажува, неговите родители биле жив пример за христијански живот и нивниот дом бил како мала црква. Па така, пет од десетте деца од семејството станале... Continue Reading →

Света Теодора од Сихла

Света Теодора е родена во средината на XVII век во селото Винатор, областа Њамц во Молдавија. Се омажила, но бидејќи со мажот ѝ немале деца, обајцата заминале во манастир. Теодора била замонашена во Варзаретскиот скит, во областа Бузау, но набрзо Турците го зазеле овој крај и го разрушиле манастирот. Тогаш Теодора заедно со духовната мајка... Continue Reading →

Старец Пајсиј Олару

На 18 се слави споменот на најпочитуваниот романски духовник – јеросхимонах Пајсиј Олару. Велика схима примил во млада возраст, и сиот негов живот го поминал во осаменост и молитва. Тој го воспитувал во монашки живот идниот старец Клеопа Илие, а кога старец Клеопа станал познат насекаде, тогаш го повикал од пустината својот велик духовник и... Continue Reading →

Свети Валериј Гафенку Нов Исповедник (+1952)

Валериј Гафенку е роден на 24 декември 1921 во северниот дел на Романија, блиску до тогашната граница со Русија. Двајцата негови родители биле активни православни христијани. Татко му требало да биде депортиран во Сибир поради неговата про-Романска активност. Кога учел во средно училиште, Валериј се приклучил на младинската православна организација „Братството на крстот“ и кога... Continue Reading →

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: