Зошто е потребно да одиме во црква? – митр. Иларион Алфеев

Кај многу луѓе, кои ретко доаѓаат во црква, се создава некој потрошувачки однос кон црквата. Доаѓаат во храмот, на пример, пред големо патување – за да запалат свеќа за секој случај, за да не им се случи нешто на патот. Навраќаат на две минути, брзо ќе се прекрстат неколку пати и откако ќе ја стават... Continue Reading →

Advertisements

Благодат, љубов и заедничарење

Свештеник Јани Мулев 19.09.2013 Во текот на Божествената Литургија, откако ќе биде прочитан Символот на верата, свештеникот го зема покровецот наречен „воздух“ во десната рака, и правејќи крст со него, кревајќи го нагоре вели: „Благодатта на нашиот Господ Исус Христос“. При овие зборови го крева „воздухот“ за да покаже дека благодатта која им се дава... Continue Reading →

Епитимии и причестување – Свети Јован Златоуст

Не треба просто според мерата на гревовите да се дава епитимија, туку да се мисли и на расположението на грешниците, та да не се случи, сакајќи да го закрпиш скинатото, да го направиш процепот уште полош; и трудејќи се да го исправиш паднатото, да направиш уште поголем пад. Бидејќи слабите и меките и оние кои... Continue Reading →

Порака (=поука) до свештеникот за Божествената благодат

Свети Василиј Велики Внимавај на себе, свештенику, и на оние кои ќе ги учиш, и гледај на службата која си примил да ја исполнуваш; бидејќи не ти е доверена земска служба, туку небесна; не човечка, туку ангелска. Погрижи се себеси да се претставиш пред Господа како непосрамен работник, кој правилно управува со словото на Вистината... Continue Reading →

За причестувањето во Светлата седмица – митр. Иларион Алфеев

Причестување во текот на целата Светла седмица не се дозволува во сите храмови, со образложение, „затоа што веќе никој не пости“. На прашањето, дали може да се причестуваме во деновите од Светлата седмица, одговара митрополитот Иларион Алфеев.   - Јас сметам дека свештениците, кои не им дозволуваат на верниците да се причестуваат на Пасха, си... Continue Reading →

Огласително слово за Пасха – свети Јован Златоуст

Ако некој е благочестив и богољубив, нека се насладува од ова прекрасно и светлозарно Празненство. Ако некој е слуга благоразумен, нека влезе возрадуван во радоста на Господа свој. Кој усрдствувал постејќи нека си ја прифати наградата. Ако некој работел од првиот час, денес нека си ја прими праведната отплата. Кој, пак, дошол по третиот час,... Continue Reading →

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: