За оние кои се во брак, децата им се и бројаница и метании

Свештеник Јани Мулев (21.09.2013) Светоста Бог ја дава секому според подвигот, според љубовта која ја покажуваме кон Бога и кон ближните, според мерката од нашето уподобување на Бога, според нашето соединување и единство со Бога. Но секако, Бог има предвид уште многу фактори, како што е времето во кое живееме, местото каде што живееме, семејството,... Continue Reading →

Advertisements

Бог нема да го остави таквото милосрдие без покајание

„Отче, сакам да зборувам со вас за нешто сериозно...“Девојката стоеше на влезот од свештеничката канцеларија, чекајќи одобрување за да влезе.Немаше изглед на „благочестив“ човек. Носеше тесни пантолони и беше фарбана.Стариот свештеник ја погледна со добрина. „Молам, за сè што сакате!“Девојката влезе и седна пред бирото на свештеникот. „Барам совет од вас“, рече отсечно и одлучно.... Continue Reading →

Здраво ли е воздржувањето од секс?

Прашање: Како медицинско лице, како ќе ја коментирате тезата за штетата од сексуалното воздржување? Тоа речиси е уште едно оправдување и извинување за распуштен живот. Како искази од типот: „секој го прави“, „зошто да не, што ќе ми се случи“, „треба да се собира искуство“, „корисно е“, „ми се прави“, итн. А ако не размислуваш... Continue Reading →

ХОМОСЕКСУАЛНОСТ (машка и женска)

Д-р Владета Јеротиќ, професор на Богословскиот факултет во Белград Хомосексуалната индивидуа го доживува сексуалното задоволство, повторувано или епизодично, со партнер од ист пол, додека, ако воопшто и се оствари, сексуалната врска со личност од спротивен пол донесува задоволство кое е минимално или потполно изостанува. Еден од светски признатите експерти за однесувањето на животните, Бич (Beach)... Continue Reading →

За Конон, презвитерот од манастирот Пентукла

Во лаврата на светиот отец наш Сава Освештени го посетивме старецот Атанасиј и тој ни го раскажа следново: Во времето додека престојував во општежитието Пентукла[1] живееше таму некој презвитер Конон, родум од Киликија. Бидејќи беше добродетелен монах и имаше возвишен духовен раст, стана свештеник и му беше одредено послушание да крштева. Тој ги крштеваше сите... Continue Reading →

Брак или безбрачност? – Епископ Александар Милеант (1938-2005)

Епископот Александар (со световно име Александар Василевич Милеант) е роден на 22 јули 1938 година во Едеса. Во 1944 година неговиот татко пропаднал на фронтот без вести за него, па семејството емигрирало на Запад. До 1948 година проживеал во Европа (најпрво во Прага, па во Рим), потоа се преселил со семејството во Аргентина во Буенос-Аирес.... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: