Значењето на бројаницата

Молитвата кажана со помош на бројаница е еден од најстарите начини на молитва, што посебно го негуваат православните монаси, но и мирјани. Бројаниците имаат свое значење. Обично тие се прават во црна боја, а со тоа не потсетуваат на сериозен живот во постојано покајание за нашите гревови. Тие се прават од чиста овча волна, што... Continue Reading →

Advertisements

Молитва на света Ана

Света Ана е надеж на неплодните и на оние кои не можат да родат. И таа заедно со нејзиниот сопруг светиот Јоаким со горешти молитви, солзи, постојани молби го умолија Бога да им даде дете. Конечно, Бог ги слушна нивните моитви и во 69 година од животот се удостои да стане мајка на мајката на... Continue Reading →

Молитви кон светите бесребреници Козма и Дамјан

Молитва 1 Кон вас, свети бесребреници и чудотворци Козма и Дамјане, како кон брзи помошници и топли молитвеници за нашето спасение, ние недостојните (имињата), клекнувајќи на колена, прибегнуваме и припаѓајќи усрдно повикуваме: Не презирајте ги молењата од нас грешните, немоќните, кои паднавме во многу беззаконија, и кои во секој час и ден грешиме. Умолете Го... Continue Reading →

За молитвата – Свети Јован Златоуст, архиепископ цариградски

Сфаќање за молитвата. „За време на молитвата ние разговараме со Бога. Таа е заедничко занимање на човекот и на ангелите. Сите ние имаме потреба од молитва, како дрвата од вода. Молитвите – тоа се нерви на нашата душа. Кој не се моли на Бога и нема усрдност да разговара со Бог, тој е мртов, бездушен,... Continue Reading →

Акатист на светиот Пантелејмон

АКАТИСТ НА СВЕТИОТ ВЕЛИКОМАЧЕНИК И ИСЦЕЛИТЕЛ ПАНТЕЛЕЈМОН   КОНДАК 1   Избран Христов страдалнику и благодатен лекару, Ти кој бесплатно им даваш исцеление на болните, и ние со песни Те славиме Тебе, нашиот заштитник. А Ти, бидејќи имаш слобода пред Господа, ослободи нè од сите опасности и болести та со љубов да Ти воскликнуваме: Радувај... Continue Reading →

Чудо на свети Пантелејмон (1997, Конго)

Се појави светиот Пантелејмон Во 1997 година, раскажува отец Спиридон, мојата жена, Марија, беше бремена. Од тоа имаше многу болки. Првите три месеци беше постојано во кревет, без да може да прави било што. Трудот на лекарот се покажа бесплоден. Гледајќи дека нејзината состојба се влошува и дека може да умре, јас, нејзиниот сопруг го... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: