За монаштвото

Старица Гаврилија Папајанис (1897-1992) - Сестро, за среќа, вие не сте се родиле како монахиња! Затоа што сте стекнале опит од човечкиот живот, поинаку, ако бевте станале уште од детството, тогаш би биле многу еднострани... Не знам, дали би имале таква можност, како што имате сега, да го преживувате секое човечко чувство и проблем, со... Continue Reading →

Advertisements

Старец Јосиф Ватопедски (+1 јули 2009)

Роден е на островот Кипар во 1921 година во многудетно христијанско семејство. Неговата мајка Евгенија го родила во седмиот месец од бременоста на денот на светите Бесребреници (на истиот празник и се упокои). Таа помислила дека детето е мртво, но на чудесен начин преживеало. При крштението му дале име Сократис, потоа ги завршил првите класови... Continue Reading →

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: