Угодни на Бога

Протоереј Василиос Акривопулос За да се движи некој кон светоста, не е задолжително да замине во манастир, напуштајќи го светот. И во светот е лесно некој да Му угоди на Бога со својот живот и да биде осветен. Пазењето на Божјите заповеди, гостољубието, милосрдноста, светоста, смиреномудрието, незлословењето, оддалечувањето од световниот дух – стануваат причини за... Continue Reading →

Advertisements

Што да се прави ако немаме духовник?

(Од писмата на свети Игнатиј Брјанчанинов до неговите духовни чеда) Прекрасна е вашата желба да бидете во потполно послушание кај опитен раководител. Но тој подвиг не е даден во нашево време. Него го нема не само во христијанскиот свет, туку дури ни во манастирите... На нашево време му е даден друг подвиг, поврзан со многу тешкотии... Continue Reading →

За молитвата – Свети Јован Златоуст, архиепископ цариградски

Сфаќање за молитвата. „За време на молитвата ние разговараме со Бога. Таа е заедничко занимање на човекот и на ангелите. Сите ние имаме потреба од молитва, како дрвата од вода. Молитвите – тоа се нерви на нашата душа. Кој не се моли на Бога и нема усрдност да разговара со Бог, тој е мртов, бездушен,... Continue Reading →

Големата љубов Божја кон човештвото

(Од „Евергетинос“ – „За покајанието: Никој и никогаш не треба да очајува, па дури и ако има направено многу гревови, туку треба да има надеж дека преку покајанието ќе биде спасен.“)   Еден брат, обземен од страста на блудот, грешеше секој ден. Но секој пат, со солзи и молитви ќе паднеше пред Господ и добиваше... Continue Reading →

Сакаш ли да правиш добро? Подготви се за искушение

Свети Исаак Сириски Кога ќе посакаш да правиш добро дело, најпрво да се подготвиш себеси за соочување со искушенијата, кои ќе дојдат против тебе. Бидејќи непријателот (ѓаволот), кога ќе види дека некој почнува со топла вера еден богоугоден живот, обично го подложува на различни и страшни искушенија, та од нив да се расколеба човекот, и... Continue Reading →

Типови на религиозниот живот III – дел

Преподобномаченичка монахиња Марија Скобцова (1891-1945) III Естетски вид на благочестие Може слободно да се каже дека во сите епохи естетизмот имал свои претставници, малку замирајќи само тогаш кога животот поставил задачи со поголема духовна тежина пред Црквата, тогаш кога Црквата била обземена со борба, била гонета и била должна да ја зачува суштината и важноста... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: