Свети Јован Шангајски и ноќта на вештерките

Преку изучувањето на англискиот јазик или како дел од наставните содржини, најпрво како забава, а потоа како навика, во нашата традиција навлегоа и се одомаќинија многу туѓи и комерцијални „празници“, како „денот на вљубените“, „ноќта на вештерките“, „мартинки“ и многу други. И секоја година се крева врева околу тоа, дали треба христијаните да ги празнуваат... Continue Reading →

Advertisements

Те заборавиле?

(20 совети од познатиот грчки духовник о. Стефан Анагностопулос)   Те заборавиле? Не ти се јавиле на телефон? Не се секирај. И пред сѐ, немој да се жалиш. Те онеправдале? Заборави го тоа. Те презреле? Радувај се. Те осудуваат? Не противречи. Те исмеваат? Не одговарај. Те пцујат? Молчи и моли се. Ти го земаат зборот?... Continue Reading →

Пророк Јона

Книгата на пророк Јона е напишана од непознат писател со цел да се бори против жестокосрдечноста и нетолерантноста на Израилците, кои го затвораа Бога во тесните и определени граници, и го сметаа само за нивни Бог. За да го порекне ова лажно сфаќање за Бог, еден непознат автор од V век пред Христа, ќе напише... Continue Reading →

Старец Клеопа и среброљубието

Отец Клеопа раскажуваше: „Додека бев искушеник, имав сликарски дар. Во сликањето икони ме обучи еден монах Нил од манастирот Секу. Откако го извежбав цртањето и сликањето со акварели, почнав со мрсни бои. Понекогаш игуменот доаѓаше во мојата ќелија, ме набљудуваше како сликам и тоа му се допаѓаше. Но, мене почнаа да ме искушуваат парите, бидејќи... Continue Reading →

Кој е Вистината?

Човековата лична врска со личниот Бог   Извор: Свети Силуан Атонски - Архимандрит Софрониј, весник на Светивладимировата Семинарија, стр. 111-113   Му рече Господ на Пилата: Дојдов во светот за да сведочам за вистината, на што Пилат скептично одговори: Што е вистината?, и убеден дека на тоа нема одговор, тој не ни побара, дури ни... Continue Reading →

Пред да станеш светител…

Архимандрит Андреј Конанос               Кажи му едно топло „добро утро“ на соседот. Научи да пиеш кафе со твојот човек. Смеј се со соседот. Погледни ја новата топка на твоето дете. Кажи ѝ една пофалба на твојата ќеркичка која се вратила од училиште. Бакни ја твојата жена за мусаката и... Continue Reading →

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: