Спомен на свети Јован Крстител

Фотиј Кондоглу Денес, кога го пишувам ова, го славиме споменот на светиот Јован Крстител. Вчера вечерта пеевме на вечерната умилно во еден параклис, и имаше само неколку жени и два-тројца мажи. Денес утрово пеевме на Литургијата и пак имаше малкумина верници. Продавниците беа отворени, сите работеа како да не е празник на најголемиот светител од... Continue Reading →

Advertisements

Богојавление

Архимандрит Георгиј Капсанис (Беседа на старецот на трпеза во манастирот во 1989 година.) Како и сите Господови празници, така и денешниот празник има карактер Тријадолошки, Христолошки, антрополошки и се однесува на целото создание. Тријадолошки, бидејќи многу јасно се покажа Света Троица, т.е. трите лица, толку јасно како што никаде не се имаа појавено, и Го... Continue Reading →

Комерцијален Божик

Митрополит Николај Месогејски Започнува периодот на Четириесетница (Божикен пост), периодот на пост и подготовка за големиот Празник. Обично, Божик е посебно ден и период од годината кога Го забораваме Бога. Веќе го живееме комерцијалниот Божик: украсени улици, светилки кои блескаат, вештачки дрвја, суво овошје, колачиња, размена на подароци, исчекување на неработните денови, тринаесетта плата... и... Continue Reading →

Мудреците и даровите

Поклонението на мудреците, мудрите мажи кои не припаѓаа на опкружувањето на Исуса, ја покажува божественоста и неговата посебност: мудреците беа први претставници на јазичниците кои Му се поклонија на Исуса. Во Средниот век овие мудреци беа почитувани како светители. Апокрифното Јаковово протоевангелие, кое се фокусира на Богородица (раѓањето, детската возраст, веридбата со Јосиф и раѓањето... Continue Reading →

Слово за Нова година

Свети Јован Златоуст (извадок од беседата) ...Силата на љубовта е таква, што таа обично ги соединува и собира оние кои се на растојание еден од друг. Оној кого го љубиме си го замисуваме секој ден, иако тој живее во туѓина и е оддалечен од нас со опширните мориња; исто како што, оној кој не ни... Continue Reading →

Света маченичка Екатерина Александриска

(7 Декември) Света великомаченичка Екатерина Александриска, Света великомаченичка Екатерина од Александрија била ќерка на царот на александриски Египет, Конста, за време на владеењето на императорот Максенциј (305-313г.) и пострадала за Бога во 305г. Нејзиниот спомен се празнува на 24 ноември кај словенските народи, а Грчката Православна црква го празнува на 25 ноември. Живеејќи во главниот... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: