Маловерие

Тој грев е најраспространет; понекогаш маловерието преминува во потполно безверие, иако честопати човекот кој страда од него продолжува да оди на богослужби, оди на исповед. Во таква состојба маловерниот не го отфрла свесно постоењето Божјо, но се сомнева во Неговата семожност, милосрдие или Промисла. Со своите постапки, приврзаности, со сета устроеност на својот живот тој... Continue Reading →

Advertisements

Преку ракот се полни рајот

Имам рак! Денешниов ден ќе беше вообичаен. И многу подобар од претходните. Работата добро одеше денес, имавме многу планови за празниците. Сè до мигот кога заѕвони телефонот. Карцином. Така просто го рече тоа. Малку пред тоа имаше плачено, не сум сигурен. Имам рак, Коста, - ми рече. Ракот има „традиција“ во нашето семејство. Пред 3... Continue Reading →

Сакаш ли да правиш добро? Подготви се за искушение

Свети Исаак Сириски Кога ќе посакаш да правиш добро дело, најпрво да се подготвиш себеси за соочување со искушенијата, кои ќе дојдат против тебе. Бидејќи непријателот (ѓаволот), кога ќе види дека некој почнува со топла вера еден богоугоден живот, обично го подложува на различни и страшни искушенија, та од нив да се расколеба човекот, и... Continue Reading →

За односот и проповедта помеѓу инославните според свети Силуан Атонски

„Не можеме да не одбележиме една извонредна карактеристика во карактерот на старецот, имено – неговиот однос кон секој човек што размислува поинаку од него. Најискрено и длабоко тој сака да го разбере секој таков човек на најдобар начин и да не го ожалости она, што е свето за него. Секогаш остануваше верен на себеси; беше... Continue Reading →

Лечење со вера

(Исповеди на поранешни наркозависници, штитеници на манастирот Ковиљ) Знаењето штити од злото на наркоманијата. Верата и штити и лечи. Еве ги зборовите на отец Јустин: Интелигенцијата без добрина е казна Божја, големата интелигенција без голема добрина е вистинско проклетство. Манастирите се училишта на љубовта. Ја усогласуваат интелигенцијата со добрината. ** Секој наркоман чувствува осаменост и... Continue Reading →

Бог нема да го остави таквото милосрдие без покајание

„Отче, сакам да зборувам со вас за нешто сериозно...“Девојката стоеше на влезот од свештеничката канцеларија, чекајќи одобрување за да влезе.Немаше изглед на „благочестив“ човек. Носеше тесни пантолони и беше фарбана.Стариот свештеник ја погледна со добрина. „Молам, за сè што сакате!“Девојката влезе и седна пред бирото на свештеникот. „Барам совет од вас“, рече отсечно и одлучно.... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: