Опрелестениот отшелник

Еден отшелник, од големо незнаење, не прифаќаше дека светиот Леб што го примаме е Телото Христово. Старците од Скитот го дознаа тоа, го повикаа и го поучија со православното учење на Црквата за Пречистите Таинства. Но тој си остана упорен во неговата прелест; отците го оставија, но се молеа Бог да го просвети, та да... Continue Reading →

Advertisements

Чудата на светите бесребреници Козма и Дамјан

Чуда во манастирот Сопоќани1 Истерување на демон од опседната девојка Овој случај на исцеление се случи во едно муслиманско ромско семејство кое живее во Нови Пазар. Станува збор за една девојка која страдаше од демон со кој беше опседната. Марија секојдневно добиваше напади, при кои се однесуваше неконтролирано рушејќи сè пред себе. Покажуваше натприродна физичка... Continue Reading →

Бог нема да го остави таквото милосрдие без покајание

„Отче, сакам да зборувам со вас за нешто сериозно...“Девојката стоеше на влезот од свештеничката канцеларија, чекајќи одобрување за да влезе.Немаше изглед на „благочестив“ човек. Носеше тесни пантолони и беше фарбана.Стариот свештеник ја погледна со добрина. „Молам, за сè што сакате!“Девојката влезе и седна пред бирото на свештеникот. „Барам совет од вас“, рече отсечно и одлучно.... Continue Reading →

Исцеление на фатениот

Свештеник Јани Мулев (04.08.2013, VI недела по Педесетница) Во денешното евангелско четиво (Мат. 9 гл.) слушнавме за чудото кое Господ го извршил со раслабениот. Ближните на болниот го донеле пред Господ, и заради нивниот труд и неговата вера, Господ напрво го разрешил од неговите гревови, па потоа го исцелил од болеста. Во овој случај е... Continue Reading →

Зар си дошол тука предвреме да нè мачиш? (28.07.2013)

Свештеник Јани МулевМат. 8, 28. И кога пристигна на другата страна во земјата Гергесинска, Го сретнаа двајца бесни, излегле од гробиштата; беа толку лоши што не смееше никој да мине по тој пат. 29. И ете, извикаа и рекоа: „Што имаш со нас Ти, Исусе, Сине Божји! Зар си дошол тука предвреме да нè мачиш?”... Continue Reading →

Страшно чудо во манастирот на Свети Павле

Отците од Неа Скити (Нов скит)ни го раскажаа следново чудо, кое се случи во свештениот манастир на Свети Павле (Света Гора) Во текот на игуменството на архимандритот Серафим, околу 1935-1936 година кога на Пасха сите отци и браќа од манастирот, 60 на број, според традицијата излегоа во предворието за да го објават Воскресението на нашиот... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: