Преподобен Дионисиј Олимпски

Преподобниот Дионисиј е роден при крајот на XV век, во селото Слатина, во областа Кардица, кое денес се нарекува Дракотрипа. Потекнувал од бедни, но побожни родители. Првото име му било Димитриј, и од малечок се одликувал со особена приврзаност кон Бога и со стремеж за монашки живот. На 18-годишна возраст, кога неговите родители веќе заминале... Continue Reading →

Advertisements

Света Нина рамноапостолна, просветителка на Грузија

Света Нина била роднина на ерусалимскиот патријарх Јувеналиј. Уште од младоста го засакала Бога со сето срце и длабоко ги жалела луѓето кои не веруваат во Него. Откако нејзиниот татко Завулон отишол во пустината, а мајка ѝ станала ѓакониса, света Нина била дадена на воспитување кај една побожна старица. Честите раскажувања на старицата за Иверија... Continue Reading →

Свети Максим Капсокаливит

Свети Максим е роден во Лампсака, од побожни родители во 1280 година. Неговите родители го пораснаа со побожност давајќи му ги сите духовни оружја кои му се потребни на еден добродетелен христијанин. На 15-годишна возраст стана монах и се потчини на некој почитуван старец на планината Ган во Тракија. Таму со раководството на неговиот духовник... Continue Reading →

Света маченичка Татјана Римска

Светата маченичка Татјана е родена во Рим, oд мнoгу пoзнати рoдитeли. Под влијание на нејзиниот побожен татко станала христијанка, а потоа и ѓакoниса при црквата. Пo смртта на царoт Хeлиoгабал, вo Рим царувал шеснаесетгодишниот цар Алeксандар Север (222-235), чија мајка Мамeја била христијанка. Самиoт цар бил кoлeблив и нeрeшитeлeн вo вeрата, затoа вo свoјoт двoрeц... Continue Reading →

Преподобен Серафим Саровски

Преподобниот Серафим Саровски се родил на 19 Јули 1754 год., со крстено име Прохор, во градот Курск. Неговиот татко Исидор бил имотен и градел храм на „Свети Сергиј Радоњешки“, а по неговата смрт, шест години по раѓањето на малиот Прохор, таа работа ја продолжила мајката Агатја. Таа и го одгледала идниот подвижник, давајќи му добар... Continue Reading →

Света Анисија Солунска

Светата маченичка Анисија е рoдeна e вo Сoлун oд углeдни и бoгати рoдитeли и вoспитана вo Христoвата вeра. Ранo oстанала сирачe и сeта сe прeдала на бoгoмислиe и на мoлитва вo свoјoт дoм. Воодушeвeна oд љубoвта Христoва, чeстo гoвoрeла: „O лажeн живoту на младитe, заштo или сoблазнуваш или самиoт сe сoблазнуваш. Пoдoбра e старoста, нo... Continue Reading →

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: