За молитвата I дел – старец Никон Светогорец

(Беседа на старец Никон Светогорец, одржана во 2012 година)   Денешната наша тема е за молитвата. Бидејќи молитвата, сите знаеме, не очекуваме да ја научиме сега, овде ќе изложиме неколку нешта по еден редослед, за да запомниме подобро. Има два вида на молитва – заедничка и лична. Заедничката молитва е онаа која ја правиме сите... Continue Reading →

Advertisements

Те заборавиле?

(20 совети од познатиот грчки духовник о. Стефан Анагностопулос)   Те заборавиле? Не ти се јавиле на телефон? Не се секирај. И пред сѐ, немој да се жалиш. Те онеправдале? Заборави го тоа. Те презреле? Радувај се. Те осудуваат? Не противречи. Те исмеваат? Не одговарај. Те пцујат? Молчи и моли се. Ти го земаат зборот?... Continue Reading →

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: