Гревот на немолитвеноста

Тоа е посебен случај на нецрковност, грев општораспространет. Говорејќи за оваа најважна страна на духовниот живот, оној кој се исповеда треба да каже на исповед, како се моли, какви се плодовите на неговата молитва, му дава ли молитвата духовна утеха или пак ја прима како некоја непријатна заповед, од која се труди под било кој…

Старец Харалампиј Дионисијатски, исихаст и игумен

(1910-2001) Монах Јосиф Дионисијатски …Кога оваа книга се подготвуваше за издавање, во небесните живеалишта беше повикан, за да се придружи на претходноупокоените негови свети отци, великиот ластар од братството на нашиот вечноспомнуван и свет старец Јосиф Пештерник (Спилеот) – мојот блажен старец отец Харалампиј. Речениците кои следуваат подолу се кратко изложување на спомените, напишани од…

Акатист на свети Климент, Архиепископ Охридски и чудотворец

Кондак 1 Сепобедничкиот Војвода на светлите бесплотни сили те избра, светителу отче Клименте, да го изгониш бесовскиот мрак од нашата земја со светлината на Евангелието. Затоа ние, твоите чеда, просветени со твоето слово, пееме пофални песни во твоја чест: радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче! Икос 1 Те почитуваме како ангел на Охридската црква, светителу…

Од Бога ли се сите „благодети“ кои ги добиваме во животот?

Старец Никон Светогорец – Еден брат влезе во Црквата без некој непријатен настан или болка, влезе кога сè беше „добро“. Но кога влезе, почнаа да се менуваат работите. Од Бога ли се сите „благодети“ кои ги добиваме во животот? Одговор: – Не благодетите, НЕ, не доаѓаат од Бога. Знаете колку „добра“ ни носи и ѓаволот,…

Божиќен пост

Архимандрит (сега митрополит) Симеон Куцас 1. Втор по времетраење пост по Великата Четириесетница е божиќниот пост, познат во Грција како четириесетдневие. Тој исто така трае четириесет денови, меѓутоа не е толку строг, како што е постот во Великата Четириесетница. Тој пост почнува од 15 ноември и завршува на 24 декември (според стариот стил). 2. Празникот…

Што да се прави ако немаме духовник?

(Од писмата на свети Игнатиј Брјанчанинов до неговите духовни чеда)   Прекрасна е вашата желба да бидете во потполно послушание кај опитен раководител. Но тој подвиг не е даден во нашево време. Него го нема не само во христијанскиот свет, туку дури ни во манастирите… На нашево време му е даден друг подвиг, поврзан со…

Старец Даниил Санду Тудор

Александар Теодореску е роден на 22 декември 1896, во семејство на адвокат. Откако почнал да работи како новинар, го одбрал псевдонимот Санду Тудор. Подоцна станал монах, а потоа и великосхимник Даниил. Бил учесник во Првата светска војна, а подоцна студирал теологија, философија и уметност, но не стекнал диплома. Покрај тоа бил и пробен пилот за…