Ние не сме она што го чувствуваме

Душата ги контролира чувствата, а не чувствата – душата.

Да го правиш сето она што го чувствуваш, не е секогаш безбедно.

Не може да се оставаш да бидеш жртва на секое твое чувство, велејќи, едноставно дека „така се чувствувам“.

Она што го чувствуваш, треба секогаш да се филтрира од твојот разумен дел.

Замисли, да се препуштавме на нашите чувства како гневот, зависта, паниката…

Нашиот живот би се претворил во пекол на земјата.

Ние не сме она што го чувствуваме.

Ние сме она, што со нокти и заби, секојдневно, се бориме да станеме. 

Елевтериос Елевтеријадис, православен психолог

Превод од грчки јазик: Свештеник Јани Мулев

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: