За расудувањето – свети Нектариј Егински

Ви препорачувам во сѐ да имате расудување и размислување. Да ги избегнувате крајностите. Строгоста треба да е според мерката на добродетелите. Оној кој нема големи добродетели, а се натпреварува со совршените, сакајќи да живее строго, како светите подвижници, таквиот е во опасност да се погордее и да падне (во грев). Затоа да чекорите со расудување... Continue Reading →

Разлика помеѓу суштината и енергијата Божја

Митрополит Гортински г. Јеремија Православната догматика говорејќи за Бога прави разлика помеѓу Суштината и Енергијата во Бога. Овој догмат е многу сериозен и во ова повторно се разликуваме од папистите, кои не ја прават оваа разлика во Бога. Тие Го прифаќаат Бога само како Суштина. Но Суштината Божја е несфатлива и невидлива. Тогаш, како Христос... Continue Reading →

Како да се чувам од лошите помисли кои ми доаѓаат во умот?

Одговор од отец Рафаил Нојка: Не можеш да се запазиш! Сето она што го нарекуваме заповеди Божји, сето она што ни изгледа тешко, не е просто тешко: туку е невозможно! Кога се чувствуваш безнадежен, кога доаѓаш до точката да речеш: „Ќе успеам ли и јас во тоа?“, твојата природа признава дека „тоа“ не е наше,... Continue Reading →

Што е тоа петолебие

Во текот на Великиот пост, во петоците кога се чита Акатистот на Пресвета Богородица, верниците носат петолебие (пет лепчиња), вино, масло и пченица за благослов на семејството, градот и државата. Светите отци за Петолебието велат: „Овој, пак, благословен леб има разни дарови, ја прекинува температурата, кога се прима со вода, ја прогонува секоја ужасна слабост,... Continue Reading →

Неразумно ревнување

Јеромонах Јона Пафхузен (Авторот денес е Митрополит во Америка) Прекумерната надворешна побожност, лажното смирение, преокупираноста со озборување и со „горливи прашања“ од животот на Црквата, осудување на луѓето поради нивната побожност или став, потполна убеденост во тоа дека „единствено ние знаеме како треба да се прават работите“ и што е можеби најопасно од сѐ, идолатрија... Continue Reading →

Верата која поместува планини

Во јуни 2018 година во Грција се случи една сообраќајна несреќа и оваа вест го обиколи сиот свет, особено православните медиуми. Но, по што беше толку посебна оваа несреќа? Животот го изгуби Марија Хаџитанаси, 43-годишна мајка на 10 деца, од кои најголемото имаше 22 години, а најмалото само 2 месеци! Кога се рашири оваа вест,... Continue Reading →

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

<span>%d</span> bloggers like this: